Vastlopen: “Je hebt geen vertrouwen meer dat het goed komt. Je voelt dat je de controle aan het verliezen bent. Het is allemaal zoveel. Hoe ga ik dit oplossen? Waarom zou ik nog gaan werken? Word ik hier gelukkig van? Is dit het, mijn leven?” Herken je jezelf in deze zin?
Ja?
Misschien ben je dan vastgelopen of aan het vastlopen.
Vastgelopen? Wat is dat eigenlijk? En hoe uit dat? Welke gevolgen heeft dat voor jou functioneren?
Wat betekent het om vast te lopen?
Met vastlopen bedoel ik dat je in een bepaald stramien zit, een patroon van leven waar je voelt dat je niet uit kunt. Je kunt gewoon niet verder. Je voelt dat je geen controle meer hebt over bepaalde dingen. Misschien wil je het wel, maar het gaat gewoon niet. Dit manifesteert zich op verschillende plekken in je leven. Het begint op een stuk, een relatie die veranderd is door dat jij verandert bent of werk wat niet meer passend voelt, enz. Al met al vraag je je af of dit het is het leven. Als jong kind had je je dit toch echt niet voorgesteld zo. Waarom ben ik niet gelukkig? Waarom voelt het of dat ik beperkt word?
De oorzaken van vastlopen
Er zijn diverse oorzaken te benoemen op die vraag wat nu precies jouw oorzaak is van vastlopen dat is heel individueel. Bij iedereen verschilt het wel wat, maar vaak lijken sommige oorzaken op elkaar. Je leven veranderd door een gebeurtenis bijvoorbeeld.
Je voelt je niet gewaardeerd
Als je dan nu zo thuis of misschien wel op je werk zit, merk je een bepaalde vorm van ongenoegen. Misschien voel je je niet gezien of lijkt het alsof niemand naar je luistert. Je voelt je misschien alleen, wat kan leiden tot het feit dat je je niet gewaardeerd voelt. Heb je veel “ballen”hoog te houden? Moet ik altijd maar de problemen voor anderen oplossen? Wanneer is er iemand voor mij? Wanneer ziet iemand mij voor wie ik ben? Dit kan leiden tot de gedachte dat niemand je waardeert. Op de lange duur kan dat je een gevoel geven van isolatie, omdat het lijkt dat je er helemaal alleen voor staat.
De thuissituatie
Als thuis de situatie niet optimaal is, werkt dit meestal ook uit naar bijvoorbeeld je werk of je studie. Je voelt je niet meer 100% op je gemak waardoor je je anders gaat gedragen. Ook kan een thuissituatie ervoor zorgen dat je er met je hoofd niet helemaal bij bent op het werk en je bijvoorbeeld niet snapt wat je nog op je werk aan het doen bent.
Jezelf anders voelen
Iedereen lacht en heeft plezier en is gelukkig. Waarom ik dan niet? Waarom is mijn leven zo zwaar of leeg? Dit zijn vaak de gedachten. Er moet toch meer zijn in het leven? Dit zijn dingen die ik vaker hoor in de praktijk. Ik voel me anders dan normaal.
Anders en normaal. Als iemand daar eens een perfecte definitie op kan geven. Iedereen heeft namelijk een andere definitie op de woorden anders en normaal. Daardoor heb je dan vaak ook nog eens het gevoel dat je niet begrepen wordt. Als iemand zich langer zo voelt, kan het leiden tot gedachten die er weer voor zorgen dat je je niet meer kunt concentreren op je werk.
Niet durven jezelf te zijn
Wanneer kun en durf je echt jezelf te zijn? Als iemand veel van je verwacht, durf je jezelf niet meer te zijn. als je deadline verschoven wordt, durf je dan ook niet te zetten dat dat niet gaat lukken. Of omdat je bang bent voor de reactie van een ander zeg je maar het sociaal wenselijk antwoord i.p.v. dat je zegt hoe je je echt voelt.Door deze acties raak je steeds meer van jezelf verwijderd. Al deze dingen kunnen leiden tot het feit dat je je anders gaat gedragen dan je eigenlijk zou willen doen.