fbpx

Massage bij Senioren

Massage kan ook veel lichamelijke ouderdomskwalen verzachten. Het stimuleert de werking van de gewrichten, verbetert de flexibiliteit en mobiliteit van spieren en vermindert artritis. Doordat lichamelijke en geestelijke spanningen worden gereduceert slaapt men vaak beter. Dat is belangrijk, omdat het lichaam tijdens de slaap zichzelf herstelt. Doordat spanningen die door de jaren heen zijn opgebouwd in de spieren afnemen, verbetert de lichaamshouding. Hiermee voorkomt men slijtage van de tussenwervelschijven en spinale stenose (vernauwing van het wervelkanaal). Ook zijn er diverse onderzoeken gedaan naar massage bij Alzheimer patiënten. Veel onderzoeken laten zien dat door massages de Alzheimer patiënten beter ontspannen en beter communiceren.

Bloedcirculatie en Afweersysteem

Massage bevordert de bloedsomloop en daardoor ook de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar alle lichaamscellen en de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Op deze manier stimuleert massage de gezondheid van het hele lichaam. Daarnaast zorgt massage ook voor het stimuleren van het lymfesysteem; overtollig vocht en afvalstoffen worden beter afgevoerd. Dit is erg belangrijk voor een goed functionerend afweersysteem. Door het ontspannende effect van massage daalt de bloeddruk en slaapt men beter, waardoor het lichaam vervolgens ook weer beter kan herstellen en men zich fitter voelt.

Soepele spieren en gewrichten

Met het verstrijken van de tijd ontkomt niemand aan ouderdomsverschijnselen, denk hierbij onder andere aan minder soepele gewrichten en minder sterker spieren. Hierdoor raak je ook sneller vermoeid. Massage kan een belangrijke rol spelen bij het langer soepel houden van spieren en gewrichten. Het kan spierspanningen en verkrampte spieren verminderen. Zie massage als een onmisbare onderhoudsbeurt voor de spieren. In combinatie met voldoende bewegen en gezond eten is massage een goede manier om langer te kunnen genieten van een actief leven.

Effecten  van massage op eenzaamheid

Massage heeft een heilzame werking op mensen die zich eenzaam voelen. Het werkt kalmerend en biedt een gevoel van geborgenheid. Tevens helpt massage om de bloeddruk te verlagen en stress te verminderen. Dit gebeurt onder invloed van de twee hormonen (oxytocine en serotonine) die vrijkomen tijdens de massage. Deze hormonen worden ook wel gelukshormonen genoemd. Ook daalt door massage het cortisol-niveau (stresshormoon). Massage kan daarom depressieve gevoelens en stemmingswisselingen verminderen. Regelmatige massagebehandelingen kunnen het welzijn van senioren aanzienlijk bevorderen.

pijnstillend en beter bewust van eigen grenzen

Een ander voordeel van massage voor senioren, die vaak last hebben van een pijntje hier en een pijntje daar, is dat massage zorgt voor de toename van serotonine. Dit is een lichaamseigen pijnstiller. Dit betekent dat ouderen minder snel naar pijnstillers hoeven te grijpen en de kwaliteit van leven wordt verbeterd. Regelmatig een massage ondergaan, maakt mensen ook bewuster van het eigen lichaam. Ze herkennen beter wanneer en waar er klachten ontstaan en voelen als het ware beter hoe de energie door hun lichaam stroom (of stagneert). Dit helpt ouderen om beter hun grenzen te leren kennen, zodat ze klachten door overbelasting en vermoeidheid kunnen voorkomen.

Positieve uitwerking op emotioneel welbevinden.

Liefdevolle en zachte aanrakingen zijn in elke levensfase heel belangrijk, evenals oprechte aandacht en interesse voor de persoon. In de harde realiteit van vandaag zien we dat veel ouderen in een sociaal isolement raken. Ze zijn minder goed ter been, gaan minder vaak de deur uit en kinderen en kleinkinderen hebben een druk leven en komen nog maar weinig op bezoek. Daarnaast hebben ouderen ook te kampen met het feit dat ze steeds vaker mensen om zich heen verliezen. Dit alles is van grote invloed op hun emotionele welzijn.

Massage kan door middel van prettige aanrakingen en warmte gevoelens van verbondenheid, rust, welbevinden en eigenwaarde stimuleren. De oprechte aandacht van de massagetherapeut is hiervoor heel belangrijk. Het helpt ouderen ook om hun ouder wordende lichaam beter te accepteren. De aanrakingen en milde massagetechnieken zorgen ervoor dat de aanmaak van ‘feel good’ hormonen als oxytocine en serotonine wordt gestimuleerd en dat er minder van het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt.

afspraak maken?