fibromyalgie, wat is dat?

Fibromyalgie is een ziektebeeld dat voor elke persoon verschillend kan zijn. Kenmerkend zijn spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het gehele lichaam. De fibromyalgieklachten wordt doorgaans heviger na inactiviteit of blootstelling aan kou. Het gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissen vermoeidheid, spierstijfheid en hoofdpijn.

Fibromyalgie wordt ook wel weke-delen reuma genoemd. Bij fibromyalgie worden echter meestal geen ontstekingen gevonden.

Fibromyalgie komt voor bij 2% van de volwassen tussen 20 en 60 jaar. Vrouwen hebben tien keer vaker last van deze aandoening dan mannen.

Kenmerken van Fibromyalgie:

  • Pijn in de omgeving van de gewrichten, met name op de aanhechtingsplaatsen van de spieren aan de pezen.
  • Stijfheid, met name in de ochtend (zo’n 1 à 2 uur) en na lange periodes staan, zitten of liggen in dezelfde houding.
  • Vermoeidheid.
  • Concentratiestoornissen en problemen met het korte en langetermijngeheugen.
  • Eerder genoemde klachten nemen toe bij overbelasting; meestal nemen de klachten dan niet direct toe, maar vaak pas ’s avonds of de volgende dag. De klachten nemen ook toe bij vocht, kou en vooral bij een combinatie van beide. Sommige patiënten noemen ook spanningen als een factor die de klachten doet toenemen.
  • Slaapproblemen.

Wat powerful Stones voor u kan betekenen?

Ik kijk naar het geheel en niet alleen naar wat je niet kunt. Een onderdeel is GUASHA therapie, die helpt bij het verminderen van de pijnen. Tevens zorgt GUASHA voor een betere doorbloeding, energie toename, werkt in op het centrale zenuwstelsel en het bindweefsel in het lichaam. Fibromyalgie patiënten voelen zich na een behandeling weer energieker en ervaren vaak een positieve tinteling door het hele lichaam.

Hoe gaan we de impact van je klachten verminderen?

Een voedingsdagboek bij houden zorgt ervoor dat je precies weet wat je eet. De juiste voeding  en zo vers mogelijk. Dit betekent veel groene groenten, voldoende fruit (wees wel voorzichtig met suikerrijk fruit), noten, zaden, volkoren vezels, vette vis zoals zalm, makreel of haring (essentiële vetten) eten.  Eventueel vitamine B12, vitamine D en magnesiumchloride helpen de klachten van fibromyalgie te verminderen. Vitamine B12 zit in mager vlees. Vitamine D krijg je door buiten te zijn via het zonlicht( denk aan uv bescherming). Dit alles kan ik uittesten d.m.v. polsdiagnosiek.

Een activiteiten en slaap dagboek bijhouden.

Om op die manier inzage te krijgen in je activiteiten niveau.( Dit om het jojo effect eruit te halen.)

Energie is spaarzaam bij mensen met fibromyalgie daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Leer nee te zeggen tegen taken die je niet goed kunt uitvoeren of om taken (bijv. op het werk en in het huishouden) te delegeren als dit mogelijk is.

Je wordt hierdoor minder belast en je kunt de stressniveaus verlagen. Stress verminderen kan ook door meditatie, yoga, ontspanningsmassage of gewoon even tijd voor jezelf.

Zorg voor rust minimaal één uur voor je naar bed gaat, geen licht van een beeldscherm of harde muziek etc. waardoor je nog slechter slaapt. Mijdt alcohol en koffie met cafeïne kort voor je gaat slapen. Zorg dat je slaapkamer helemaal donker is en niet te warm, ontwikkel een vast ritme, wijk daar niet van af.

Bewegen geeft op de lange termijn een positief effect op fibromyalgie. Ik begeleid je in je zoektocht voor jou lichaam en pijn draaglijk is. Zo geeft zwemmen een gunstig effect. Sporten in zijn algemeenheid maakt je fysiek sterker, maar ook een beter sociaal leven en minder psychologische stress.

× Hoe kan ik je helpen?