Trauma kan verschillende fysieke gevolgen hebben, afhankelijk van de aard en intensiteit van het trauma. Enkele mogelijke fysieke gevolgen van trauma zijn:
- Chronische pijn: Trauma kan leiden tot chronische pijnklachten, zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn.
- Lichamelijke spanning: Trauma kan leiden tot een verhoogde spierspanning en een verhoogde hartslag. Dit kan leiden tot een gevoel van spanning in het lichaam en kan bijdragen aan angstgevoelens.
- Slaapproblemen: Trauma kan leiden tot slaapproblemen, zoals slapeloosheid, nachtmerries en slaapwandelen.
- Veranderingen in eetgedrag: Trauma kan leiden tot veranderingen in eetgedrag, zoals verlies van eetlust, overeten of het ontwikkelen van eetstoornissen.
- Verminderde weerstand: Trauma kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor mensen vatbaarder zijn voor ziektes en infecties.
- Seksuele disfunctie: Trauma kan leiden tot seksuele disfunctie, zoals een verminderd libido, erectiestoornissen en vaginisme.
- Verslavingen: Mensen die een trauma hebben meegemaakt, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van verslavingen aan middelen zoals drugs, alcohol en tabak.
Het is belangrijk om te beseffen dat trauma niet alleen een emotionele impact heeft, maar ook fysieke gevolgen kan hebben. Het is daarom belangrijk om het trauma te erkennen en professionele hulp te zoeken om deze gevolgen aan te pakken en te verminderen.
Standaard werk ik op de Kranestraat 33 in Horst. Soms ben ik ook voor kennismakingsafspraken op andere locaties.
Yvonne Tiesen
Lichaamsgericht psychotherapeut
Loop je vast, kun je wat ondersteuning gebruiken?
Neem dan contact met me op.
Rouw is een proces waar je soms ondersteuning in kunt gebruiken.